Argentna npessge tbbnyire eurpai, csak kisebb rszben mesztic vagy indin. Ezrt aztn az olasz s a spanyol konyha hatsa ma is rezhet az argentin tkezsi kultrn. Kialakulsra hatott a francia, a nmet s a svd kultra is.
Az argentin konyha klnsen kedveli a hsokat, fleg a marht. Legszvesebben a parrilladt fogyasztjk, a vegetrinusoknak ez a tbbfle grillezett hsbl ll tel nem kifejezetten ajnlott. Az zeken nmi olaszos hats is rzodik, ezt leginkbb a fagylaltoknl (helado) tapasztalhatjuk, Velencben sem kapunk finomabbat. Az italok kzl rdemes megkstolni a paraguayi tet.
Sok tsztt fogyasztanak, a legjellemzbb azonban a marhahs. Ez rthet, ha belegondolunk abba, hogy az orszg adottsgai sokkal inkbb kedveznek az llattartsnak, mint a nvnytermesztsnek. Tengerparti orszg lvn npszerek a klnbz halak s tengeri herkentyk, amelyeket minden elkpzelhet mdon fogyasztanak: grillezve, stve, marinlva, fzve. Nemzeti eledelk az empanadas: hssal tlttt tsztafle, amit knny eltelknt fogyasztanak.
A legnpszerbb fzsi eljrs a grillezs: egy-egy kzs fzcskzs sorn a marhahs mellett mindenfle ms hs, belssgek, hal, kolbszflk s termszetesen zldsgek pirulnak a tzn.
Az argentinoknak is van teaszertartsuk. A teaknt fogyasztott ital a mate, ami egy bizonyos ffle forrzata, amelyet nvnyi termsbl kialaktott "csszbl" isznak, specilis szvkval. A matet egy-egy korty utn krbeadjk, ezzel tisztelik meg egymst, a vendgeket. Az argentinok mindig hosszasan tkeznek, hiszen kzben folyamatosan beszlgetnek. Jellemz, hogy a napi utols tkezst mindig ksn, este kilenc ra utn fogyasztjk el.
Recept tipp: Empandas
Hozzvalk:
Tltelk:
1 nagy fej finomra vgott hagyma
1 evkanl olvaolaj
2 dl marhahsleves vagy vz
240 gramm darlt marhahs
5 dkg mazsola
1 evkanl erspaprika rlemny
egy kiskanl pirospaprika
s, bors
2 kemnyre ftt tojs nyolcadokra vgva
6 olvabogy negyedelve
Tszta:
2 cssze teljes kirls liszt
s
10 evkanl vaj
1 dl hideg vz
Elksztse: A mazsolt tz percig forr vzben ztatjuk, lecspgtetjk. A tltelkhez a hagymt, az olvaolajat s a levest vagy vizet egy tlban feltesszk fni, s addig fzzk, ameddig a vz elf. Hozzadjuk a hst s kevergetve barnra pirtjuk. Hozztesszk a mazsolt s a fszereket, sszekeverjk. A tszthoz a lisztet, a vajat s a st egy nagy tlban sszegyrjuk annyi vzzel, hogy jl formzhat legyen. Lisztezett deszkn hrom millimter vastagra nyjtjuk, majd tz-tizent centi tmrj krket szaggatunk ki belle. A krk kzepbe tltelket halmozunk, majd olvabogyt s tojsdarabot tesznk a tetejre. Vizes kzzel flbehajtjuk a tsztt s a szleit jl sszenyomkodjuk. Az ujjunkkal vagy villval dszthetjk a tsztt. Forr stben nhny perc alatt pirosra stjk, melegen tlaljuk.
Vilgkonyha
Argentna
Dl-Amerika hatalmas terletn klnbzõ npek lnek. Indinok s spanyolok, nmet s olasz bevndorlk, portuglok, afrikaiak formltk s alaktottk Latin-Amerikaikultrjt - s konyhjt is. A hatsok klnbzõek, s gy lettek teleik is msok-msok. Elsõknt argentn receptekkel ismertkedhetnek meg rovatunkban.
Almaleves Hozzvalk: fl kil hmozott, gerezdekre vgott alma, egy citrom hja, 10 dkg culor, egy maroknyi mazsola, 1 tojs srgja Az almra ntsnk annyi vizet, hogy ellepje, s a citromhjjal egytt fõzzk addig, amg az alma megpuhul. Turmixoljuk ssze, adjuk hozz a cukrot, a mazsolt s a tojssrgt. Habverõvel keverjk habosra, hûtsk le, s hidegen tlaljuk.
Marhanyelv mandulamrtsban Hozzvalk: 1 darab fõtt marhanyelv vkonyan szeletelve, 3 gerezd fokhagyma, 1 evõkanl olaj, 1 aprra vgott paradicsom, 10 dkg darlt mandula, 1 babrlevl, 1 csokor petrezselyem, 2,5 dl vz, amelyben a nyelv fõtt, nhny evõkanl zsemlemorzsa A fokhagymt sszezzzuk s az olajon megfuttatjuk. Ha pirulni kezd, hozzadjuk az sszes hozzvalt - a zsemlemorzsa kivtelvel -, s gyenge lngon 10 percig fõzzk. Ezutn belekeverjk a zsemlemorzst, gy a mrts sûrûbb lesz kiss. A marhanyelvet tlra rakjuk, rntjk a mrtst. Melegen tlaljuk, petrezselymes burgonyval.
Manduls stemny Hozzvalk: 4 tojs, 20 + 15 dkg cukor, 10 dkg hmozott, pirtott mandula aprra vgva, 1 citrom reszelt hja A tojsok srgjt keverjk ki 20 dkg cukorral, adjuk hozz 1 tojs felvert habjt, majd a citromhjat s a mandult. ntsk kivajazott vagy stõpaprral blelt tepsibe s langyos stõben 25 percig sssk. Kzben elkszthetjk a stemny tetejt: 15 dkg cukorbl s 4 evõkanl vzbõl szirupot fõznk, egszen addig, amg a kanlrl lecsepegtetve szlakat nem ereszt. Verjk fel a megmaradt hrom tojsfehrjt, s keverjk ssze a mr kihûlt sziruppal. ntsk a stemnyre, tegyk vissza a langyos stõbe, amg a teteje aranybarnra